Poslanci PSK posudzovali činnosť kancelárie v Bruseli

15.12.2004 Celý región

Tohoročná činnosť kancelárie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Bruseli vytvorila pevný základ etablovania sa PSK v centrále štruktúr Európskej únie (EÚ...
Tohoročná činnosť kancelárie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Bruseli vytvorila pevný základ etablovania sa PSK v centrále štruktúr Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z prvej správy o činnosti kancelárie, ktorou sa 14. decembra na zasadnutí zaoberali a vzali na vedomie poslanci zastupiteľstva PSK v Prešove. Vysunuté pracovisko PSK funguje od mája 2003.

Prizvaná vedúca zastúpenia Natália Tarasovová konštatovala, že činnosť kancelárie vychádzala z piatich stanovených cieľom, pričom deliacou čiarou medzi nimi bol 1. máj, odkedy sa SR stala oficiálnym členom EÚ.
Prvým cieľom bolo zviditeľniť PSK v bruselskej komunite ako \"nový aktívny a pre investície príťažlivý región\". Prezentácie PSK prebiehali v rôznych podobách počas celého roka a boli určené zástupcom podobných pracovísk v Bruseli ako aj odbornej verejnosti z riadiacich štruktúr rôznych orgánov EÚ.
Poslanci v tejto súvislosti na zasadnutí schválili spolufinancovanie projektov PSK zo štrukturálnych fondov EÚ na roky 2004 - 2006. Prijali zásadu úhrady piatich percent z oprávnených nákladov na každý predkladaný projekt, v ktorom je PSK konečným prijímateľom pomoci. Peniaze sú samostatnou kapitolou v rozpočte. PSK chystá momentálne šesť projektov v rámci nedávno zverejnených výziev Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja v operačnom programe Základná infraštruktúra.
V rámci tejto problematiky krajský parlament odobril transformáciu Regionálnej agentúry PSK v Prešove na Agentúru regionálneho rozvoja (ARR) PSK ako združenie právnických osôb. Schválil jej stanovy a nominoval svojich členov do jednotlivých orgánov. Išlo opakované rozhodovanie na túto tému, keďže v októbri poslanci neschválili zakladateľskú zmluvu a stanovy.
Zakladateľmi sú PSK a Prešovská univerzita v Prešove a združenie je otvorené aj pre iných členov. Takto založená agentúra má podľa riaditeľa RA PSK Artúra Benesa byť v plánovacom období EÚ na roky 2007 - 2013 aj implementačnou agentúrou na úrovni štatistickej jednotky EÚ NUTS II - východné Slovensko.
(jj)
 

Vyberte región